Άκυρες οι αποφάσεις του Ρακιντζή



Άκυρες θεωρούν τις αποφάσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή – πόσο σοβαρός μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που κρύβει κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην στέγη του σπιτιού του; - από τις 14-9-2009 καθώς έχει λήξει η θητεία του και δεν έχει παραταθεί νομίμως...

Για τον λόγο αυτό και έπιασε πρεμούρα την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Ρακιντζή, με την ερώτηση που κατατέθηκε στην βουλή από τον Γιάννη Παπαθανασίου.

Όσον αφορά την υπόθεση Ρακιντζή οι ανεξάρτητες αρχές διορίζονται με εισήγηση του αρμοδίου υπουργού και απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Το ίδιο ισχύει και για την ανανέωση της θητείας τους.(EΣΡ Συνήγορος του Πολίτη, Επιτροπή Ασφάλειας Επικοινωνιών, Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ΑΣΕΠ).Ο κος Ρακιντζής διορίσθηκε στις 14-9-2004. Η θητεία του είναι πενταετής.

Η θητεία του στις 14-9-2009 έληξε.


Ακόμη και σε περίπτωση ολιγοήμερης παράτασης θα έπρεπε να μείνει έως την προεκλογική περίοδο του Οκτωβρίου του 2009.

Πως είναι δυνατόν να κάνει ελέγχους και πορίσματα από την ώρα που δεν είναι νόμιμος;


Πόσο δίκαιες και εντός νόμου είναι οι αποφάσεις του όταν γνωρίζει ότι την επόμενη ημέρα μπορεί να πάει σπίτι του αφού έχει λήξει η θητεία του;



Το ζήτημα αυτό της έκνομης αυτής κατάστασης έχει συζητηθεί δυο φορές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενώ ο Πρόεδρος της επιτροπής το έχει θέσει στον αρμόδιο υπουργό χωρίς ο τελευταίος να προχωρά στην αντικατάσταση η ανανέωση της θητείας μέσω του υπουργικού συμβουλίου του επιθεωρητή.

Το κωμικοτραγικό της υποθέσεως είναι πως και ο ίδιος ο κος Ρακιντζής δηλώνει ότι «εδώ και μήνες έχει τελειώσει η θητεία του»αλλά συμπληρώνει χωρίς ενδοιασμούς πως «μέχρι να ενημερωθεί για την ανανέωση της η για την αντικατάστασή του θα συνεχίζει το έργο του».

Και σαν να μην έφθανε αυτό ο Ρακιντζής ανοήτως και προκλητικά δηλώνει πως βρίσκεται στην θέση του γιατί «το κράτος έχει συνέχεια»(η συνέχεια της παρανομίας)

Πρόκειται περί παγκόσμιας πρωτοτυπίας για την οποία ουδείς μιλάει:Eίναι στον αέρα οι αποφάσεις του αφού δεν έχει ανανεωθεί η θητεία του και ο πολιτικός και δικαστικός κόσμος σφυρίζει αδιάφορα.

Τον κ.Ρακιντζή έχουν κατηγορήσει οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ ότι εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία και αποτελεί υποχείριο της κυβέρνησης για να επιτευχθεί η εκποίηση της ΔΕΗ και δεν είναι ανεξάρτητος.

Και δικαστικές αποφάσεις εναντίον των επιθεωρητών.

Σημειώνεται ότι ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει βρεθεί τελευταία στο στόχαστρο πολλών συνδικαλιστικών και όχι μόνον οργανώσεων που τον κατηγορούν για «διατεταγμένη υπηρεσία».Ταυτόχρονα βρέθηκε στο στόχαστρο όσον αφορά όχι μόνον την ευαισθησία του απέναντι στον νόμο αλλα και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες του καθώς στην καμινάδα του σπιτιού του έχει τοποθετήσει κεραία …κινητής τηλεφωνίας.

Συγκεκριμένα «για ανακρίβειες γενικεύσεις και αυθαίρετα συμπεράσματα»κατηγόρησαν στις αρχές Μαρτίου τον κ.Ρακιντζή οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ και προσέφυγαν εναντίον του στην Δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος των εργαζόμενων του ΟΚΑΝΑ υποστήριξε ότι υπήρχαν στοιχεία του πορίσματος τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Υπογραμμίζεται ότι τελευταία αμφισβητούνται έντονα οι αποφάσεις του κ.Ρακιντζή.

Σε μια από τις περιπτώσεις που έχουν αμφισβητηθεί τα πορίσματα του, παρ ολίγο να διαταχθεί από το δικαστήριο όπου είχε παραπεμφθεί η υπόθεση… η σύλληψη των ελεγκτών για ψευδορκία, ψευδή βεβαίωση, απόκρυψη και παρασιώπηση γεγονότων και διαστρέβλωση στοιχείων . Πρόκειται για την υπόθεση της κατασκευής του κτιρίου της ΕΥΑΘ στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο-τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης Τετάρτη 31-3-2011-έκρινε πανηγυρικά αθώους τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο καθώς και τα μέλη του ΔΣ της ΕΥΑΘ. Είχαν παραπεμφθεί με βαριές κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και οικονομικής ζημιάς της εταιρίας μετά από πόρισμα των Ελεγκτών.

Σημειώνεται ακόμα ότι και η Ένωση Εισαγγελέων έχει αφήσει κατά το παρελθόν αιχμές επί της ουσίας των υποθέσεων που έκρινε κατά καιρούς ο κος Ρακιντζής. Όταν ο επιθεωρητής κατήγγειλε καθυστερήσεις και ατιμωρησία επωνύμων από την Δικαιοσύνη η Ένωση Εισαγγελέων άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του υπογραμμίζοντας ότι :”οι τοποθετήσεις αυτές πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή στοιχεία τα οποία πρέπει να διαβιβάζονται στις εισαγγελικές αρχές.Σε αντίθετη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ισοπεδωτικές γενικεύσεις που δημιουργούν εντυπώσεις και μόνον»επισήμανε η Ένωση…

Τέτοια γεγονότα έκρινε το δικαστήριο ότι θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία και του κύρος τόσο του κου Ρακιντζη όσο και του Σώματος ελεγκτών στο σύνολο του καθώς όπως διαπίστωσε το Δικαστήριο η έκθεση βρίθει ανακριβειών και ψευδών ισχυρισμών.

Ερώτηση γιατί ο Γενικός Επιθεωρητής Δημοσίας Διοίκησης ασκεί ακόμα τα καθήκοντά του ενώ η θητεία του έχει λήξει κατέθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ.Ραγκούση ο βουλευτής κ.Γιάννης Παπαθανασίου.

Ο βουλευτής σημειώνει στην ερώτησή του:

“Η θητεία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το νόμο 3074 / 2002 όπως ισχύει, είναι πενταετής. Καθήκοντα επιθεωρητή ασκεί σήμερα ο Αρεοπαγίτης επί τιμή κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση αυτή στις 13 Σεπτεμβρίου του 2004. Συνεπώς η θητεία του έχει λήξει από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2009, χωρίς να έχει έκτοτε ανανεωθεί. Ωστόσο, ο κ. Ρακιντζής συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα του Επιθεωρητή, γεγονός που δημιουργεί νομικά και ουσιαστικά ζητήματα.

Το νομικό ζήτημα είναι προφανές και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ισχύ των αποφάσεων που έχει εκδώσει ο Επιθεωρητής από τη λήξη της θητείας του, από τη στιγμή που υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (1098 / 2011) σύμφωνα με την οποία το Σύνταγμα δεν ανέχεται την παράταση της θητείας των μελών ανεξάρτητων αρχών μετά την πάροδο του εύλογου χρόνου ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ μήνες.

Το ουσιαστικό ζήτημα είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής ενός ιδιαίτερα χρήσιμου και κρίσιμου θεσμού για τη λειτουργία του κράτους είναι εδώ και σχεδόν είκοσι μήνες όμηρος της κυβέρνησης, καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να αντικατασταθεί. Η κυβέρνηση όφειλε να ανανεώσει τη θητεία του κ. Ρακιντζή επισήμως, αν ήθελε να τον διατηρήσει στη θέση του, ή να τον αντικαταστήσει με άλλο πρόσωπο της επιλογής της εφόσον το επιθυμούσε. Η διατήρηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σε καθεστώς «ομηρίας» αφήνει περιθώριο για συνειρμούς και υποθέσεις που δεν τιμούν ούτε τον ίδιο, ούτε τον θεσμό που υπηρετεί. Και ασφαλώς εκθέτουν την κυβέρνηση.

Άλλωστε, σε άλλη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Σ.τ.Ε. (456 / 2007) αναφέρεται ότι η θέσπιση θητείας για τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών θεωρήθηκε αναγκαία προκειμένου «να μην υπόκεινται σε πιέσεις, όπως θα συνέβαινε, αν μπορούσαν να παύονται κατά τη διάρκεια της θητείας τους».


Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:

1.Για ποιο λόγο δεν ανανεώθηκε έγκαιρα η θητεία του κ. Ρακιντζή, ή δεν έγινε η αντικατάστασή του;
2.Θεωρείτε ότι η παράταση της σημερινής κατάστασης συμβάλει στο κύρος του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή και στην εμπέδωση εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτόν;
3.Θα προχωρήσετε σε ανανέωση της θητείας του κ. Ρακιντζή, ή σε ορισμό νέου επιθεωρητή και πότε;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Παπαθανασίου”

Πηγή
ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΕΧΕΙ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ.
ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ.